loading...

Πώς να πάρεις μια αποφάση όταν δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει;

SHARE:

«Η μοίρα σου καθορίζεται από τις επιλογές σου. Διάλεξε τώρα. Διάλεξε σωστά». Αυτό είναι το περίφημο quote του Tom Robbins, διάσημου Life...

«Η μοίρα σου καθορίζεται από τις επιλογές σου. Διάλεξε τώρα. Διάλεξε σωστά». Αυτό είναι το περίφημο quote του Tom Robbins, διάσημου Life Coach στην Αμερική. Επίσης, αυτή είναι και η φράση που προκαλεί πανικό σε πολλούς ανθρώπους γύρω μας.
Και το βρίσκω πολύ λογικό. Το να ακούς ότι όλη σου η ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές σου σε επιφορτίζει με μια τεράστια ευθύνη, την οποία πιθανόν, αν η ζωή σου δεν έχει εξελιχθεί τόσο ευχάριστα μέχρι σήμερα, να μην θέλεις να αναλάβεις. Ή όταν τελικά την αναλαμβάνεις, κυριεύεσαι από μελαγχολία και θλίψη για όσα έκανες ή δεν έκανες «σωστά».

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι το πώς εξελίσσεται η ζωή σου προκύπτει κυρίως από τις δικές σου επιλογές και αποφάσεις. Αλλά, όχι μόνο από αυτές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες να τρυπώσουν μέσα στο οργανωμένο πλάνο σου και να φέρουν τα πάνω κάτω. Και τότε αναγκάζεσαι να λοξοδρομήσεις ή να επαναπροσδιορίζεις την πορεία σου και να κάνεις επιλογές που αρχικά δεν είχες σκεφτεί ή δεν ήθελες να κάνεις.

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που οι αποφάσεις σου είναι 100% αποτέλεσμα των δικών σου αναγκών και επιθυμιών, μπορεί σε κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον να μετανιώσεις και να αναρωτιέσαι «Μα, γιατί τότε έκανα εκείνες τις επιλογές;». Οι πιθανές αιτίες που σε κάνουν να έχεις δεύτερες σκέψεις μπορεί να είναι πάρα πολλές. Ίσως οι επιλογές σου δεν σου έφεραν τη ζωή που προσδοκούσες. Ίσως οι συνθήκες άλλαξαν και οι επιλογές σου δεν μοιάζουν πια τόσο καλές όσο τότε που τις έκανες. Ή ίσως απλά να είσαι πια ένας διαφορετικός άνθρωπος που έχει νέες ανάγκες, οι οποίες για να καλυφθούν χρειάζονται άλλες επιλογές.

Είναι λογικό και αναμενόμενο να έχει συμβεί κάτι από αυτά ή και όλα αυτά, αφού δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις με βάση το τι θα γίνει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις πάρουμε με βάση το τι θα θέλαμε εμείς να γίνει και κυρίως με βάση το τι θα θέλαμε εμείς να γίνουμε.

Πάντως, ό,τι και αν θέλουμε και όπου και αν αποσκοπούν οι επιλογές μας, ένα είναι το σίγουρο: Ποτέ δεν θα είμαστε απόλυτα σίγουροι για καμία επιλογή μας. Πάντα θα έρχονται στιγμές που θα αναρωτιόμαστε «Μήπως… Αν… Γιατί να μην είχα κάνει…». Και συχνά θα πιάσουμε τον εαυτό μας να κοιτά πίσω και να κρίνει σε ποια σημεία του δρόμου θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί διαφορετικά.

Όλες αυτές οι αμφιβολίες είναι ανθρώπινες και φυσικές. Αλλά πρόσεξε. Αν κοιτάς συνέχεια πίσω είναι βέβαιο ότι δεν θα βλέπεις όσα είναι μπροστά σου και σίγουρα θα σκοντάψεις ξανά και ξανά. Και σίγουρα θα χάσεις το δρόμο σου ξανά και ξανά. Επίσης, είναι βέβαιο ότι χάνεις άπειρο πολύτιμο χρόνο και έτσι… Για κοίτα δίπλα σου τους άλλους που πήραν τον ίδιο δρόμο με σένα, αλλά δεν χασομερούν κοιτώντας πίσω. Κάποια στιγμή θα βρουν τον τρόπο να φτάσουν εκεί που αρχικά ήθελαν ή εκεί που τώρα θέλουν, γιατί έχουν τα μάτια τους στραμμένα εκεί που πάνε και όχι εκεί που ήταν.

Αν σπαταλάς το χρόνο σου κοιτώντας συνεχώς πίσω δεν θα φτασεις ποτέ εκεί που θα ήθελες.Άλλωστε δεν έχει σημασία τι δρόμο διένυσες μέχρι σήμερα. Σημασία έχει να ξέρεις σήμερα, πού θέλεις να είσαι αύριο. Αν ξέρεις αυτό, θα βρίσκεις πάντα τον τρόπο και τον δρόμο για να φτάσεις.

Οπότε, κατά τη γνώμη μου, οι συμβουλές τύπου «Διάλεξε τώρα, διάλεξε σωστά» είναι απλά μπούρδες. Γιατί κάθε μέρα που ξημερώνει έχεις πάντα τη δυνατότητα να επιλέξεις ποιον δρόμο θα συνεχίσεις να ακολουθείς ή ποιον καινούριο θα χαράξεις. Άλλωστε, σωστές και λάθος επιλογές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο αυτές που σε φέρνουν κοντά σε αυτό που θέλεις και αυτές που σε βοηθούν να καταλάβεις τι δεν θέλεις.

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να ξέρεις πού θα σε οδηγήσει μία επιλογή. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι πού θέλεις εσύ να οδηγήσεις τη ζωή σου.

COMMENTS

loading...
Όνομα

ΑΝΤΡΑΣ,123,ΑΣΤΕΙΑ,21,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,663,ΓΥΝΑΙΚΑ,1012,ΔΙΑΙΤΑ,220,ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ,335,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,334,ΜΟΔΑ,258,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ,3,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,233,ΣΧΕΣΕΙΣ,661,ΤΑΤΟΥΑΖ,53,ΥΓΕΙΑ,190,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,142,SHOWBIZ,743,TOP,25,
ltr
item
HASHTAG - Uncovered News - ΓΥΝΑΙΚΑ - ΑΝΤΡΑΣ - ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΔΙΑΙΤΑ - ΜΟΔΑ - ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ: Πώς να πάρεις μια αποφάση όταν δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει;
Πώς να πάρεις μια αποφάση όταν δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει;
http://www.anapnoes.gr/wp-content/uploads/2016/10/desicion-futuro-1024x576-960x540-960x540.jpg
HASHTAG - Uncovered News - ΓΥΝΑΙΚΑ - ΑΝΤΡΑΣ - ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΔΙΑΙΤΑ - ΜΟΔΑ - ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
http://hashtag247.blogspot.com/2016/11/blog-post_128.html
http://hashtag247.blogspot.com/
http://hashtag247.blogspot.com/
http://hashtag247.blogspot.com/2016/11/blog-post_128.html
true
7379889875920823258
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy